Font Size

Cpanel

Választás 2014

Választási Iroda
tájékoztatója

Magyarország Köztársasági Elnöke 2014. április 6-ra tűzte ki az országgyűlési képviselők választásának időpontját. A korábbi választásokhoz képest új szabályok léptek életbe. A változásokról és a legfontosabb tudnivalókról itt, és a www.aporka.hu honlapon folyamatosan tájékoztatást adunk. Ezúttal a legfontosabb változásokat ismertetjük.

Az országgyűlési képviselők száma jelentősen csökken. 106 képviselőt egyéni választókerületben, 93 képviselőt országos listán választunk meg. Megszűnik a területi lista, így a 386 képviselő helyett összesen 199 képviselő kerülhet a Parlamentbe.
Jelentős változás, hogy a választás a korábbi kétfordulós rendszer helyett egyfordulós lesz, mely minden esetben eredményes, függetlenül a szavazásra megjelentek arányától.
Ezen a választáson lesz első alkalommal lehetősége az országos nemzetiségi önkormányzatoknak nemzetiségi lista állítására. Nemzetiségi listára azok szavazhatnak, akik kérik, hogy a névjegyzéken az adott nemzetiség polgáraként szerepeljenek, és ennek hatályát az országgyűlési képviselők választására is kérik kiterjeszteni. E nyilatkozat megtételéhez szükséges nyomtatványt a választópolgárok már megkapták, melyet kitöltva, a a lakóhely szerinti jegyzőhöz kell benyújtani.
Ugyanezen nyomtatvány benyújtásával lehetőség van arra is, hogy a választópolgár megtiltsa a személyes adatainek kiadását, valamint, hogy a választójoga gyakorlásához segítséget igényeljen.

A választás napján egyéni választókerületi jelöltre és pártlistára szavazunk. A nemzetiségi választópolgár – amennyiben az adott nemezetiség listát állított – pártlista helyett nemzetiségi listára szavaz. Áporka a 11. sz. egyéni választókerülethez tartozik, melynek a központja Dabas.
2014. április 6-án, 6.00 órától 19.00 óráig a Szavazatszámláló Bizottság bonyolítja le a szavazást, amelynek a tagjait, póttagjait a képviselő-testület választja meg, további tagokat a jelöltek, jelölőszervezetek delegálnak majd.


Áporkán 1 szavazókör működik, a Hivatal nagytermének felújítási munkálatai miatt az Áporka, Petőfi Sándor u. 68. szám alatti Közösségi Házban lehet majd a szavazatot leadni.

A választási kampányra vonatkozó szabályok is több ponton változtak. A választási kampányidőszak a szavazás napját megelőző ötvenedik naptól a szavazás befejezéséig tart, és megszűnik a kampánycsend intézménye. Kampánytevékenység csupán a szavazás napján, a szavazóhelyiségek bejáratától számított 150 méteres távolságon belül közterületen nem folytatható, továbbá a szavazás napján választási gyűlés nem tartható.


Tisztelt Választópolgárok!

A választással kapcsolatban információt kérhetnek a helyi Választási Iroda Vezetőjétől az alábbi elérhetőségeken: személyesen a Közös Önkormányzati Hivatalban: Áporka, Petőfi S. u. 32., telefonon a 06-24-409-161 telefonszámon, e-mailben a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát. email címen.
dr. Nagy Dávid jegyző
a Helyi Választási Iroda Vezetője

Közösségi oldalak

polgkoszontoxxx facebook yt   

Választás 2024

Elektronikus Ügyintézés

elugy banner 2

Bankkártyás számlabefizetés

 

Elérhetőségeink:

06-24/409-161 
0-630-627-5623
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.

2338 Áporka Petőfi Sándor u. 32.

 

 


cimer hatter nelkuli 2

 

Ügyfélfogadás:

Hétfő: 8,00 – 16,30-ig

Szerda: 8,00 – 16,30-ig
Péntek: 8,00 – 12,00-ig
Ebédidő: 12,00 – 12,30-ig